tekening:Felix Guérain
Over de auteur

Michel Martinus (ps. van Jozef, Michel, Martinus Brummans) werd 1948 in Venlo geboren. Woont sinds 1974 in Harderwijk.

 

Werk

Van hem verschenen de dichtbundels: ‘Ultima Thule’ (1983) met tekeningen van Hein Burger, ‘Tussen Vlinder en Vuurvlieg’ (1984) met tekeningen van Hein Burger, ‘Vergeten Landschap’ (1985), samen met de Gooise schilder Jaap de Ruig. ‘Twee bronnen in ronde huid’ (1987) samen met de dichter Hadu en met tekeningen van Hein Burger,’ Nooit meer omzien’ (1994) met foto’s van Roeland Wels en ‘Briesend vliegt wat niet vliegen kan’. (1998) met ei-tempera schilderijen van Suzanne Duif. In mei 2000 verscheen de bunel ‘dans maar oude stad’ met stadsgedichten en stadsgezichten, waarvoor Hein Burger art-graphics maakte. 
Op een smalle hand van tijd’  (2002) met tekeningen van Hugo Hond. In 2004 verscheen de CD ‘’ Reflecties’,  Gedichten bij werk van het kunstenaarscollectief Assorti.
In Maart 2008 verscheen de tweede CD ‘MMisTik’, samen met de Harderwijker formatie de Tik In 2006 verschenen zijn debuutroman ‘Het Duivelskruis’ en de Haikubundel ‘Haiku’, samen met de Vlaamse dichteres Iris van de Casteele. 
In 2010 verscheen bij uitgeverij Wegener de speciale uitgave van zijn columngedichten Tussen Stadsjutter & Stadsdichter
.

 

Werk van Michel Martinus werd ook gepubliceerd in Nederlandse, Vlaamse en Zuid-Afrikaanse kranten, alsook opgenomen in diverse literaire bladen en bloemlezingen.
Er is werk van hem opgenomen in poëzieroutes van: Harderwijk (2x), Diest (BE) en Geeraardsbergen (BE) en in de poëzieroute van Vlassenbroek (BE), in België is ook een gedicht van MM bij een  kunstwerk van  de Gentse kunstenaar Marf geplaatst.
In de Duitse Hanzestad Salzwedel is het gedicht ‘Hanze stad’ van hem, in een Nederlandse en Duitse versie, op het stadhuis aangebracht.
In en aan gebouwen in zijn woonplaats zijn gedichten van Martinus aangebracht. In het stadsmuseum van Harderwijk hangen 2 gedichten van hem.
Het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen heeft 2 ingelijste gedichten over de visserij van de dichter.
In mei 2008 werd hij erelid van het Zuid-Afrikaanse dichtersgenootschap De Brede Valleidichters, die een boek ‘7de Reënboog’ voor die gelegenheid uitgaven met werk van Zuid-Afrikaanse en Nederlandse dichters.
Tijdens de Gedichtendag van 2009 werd de  Bundel ‘Die hand wat ons voed is weg…’, van de  Zuid-Afrikaanse dichter Floris Abraham Brown & Michel Martinus gepresenteerd.

 

Op 30 augustus 2008 werd er tijdens de Visserijdag op het monument voor de verdronken vissers door de burgemeester het gedicht  ‘het laatste zeil’ van MM onthuld.

Begin augustus 2010, werden 2 Stadsgedichten 'De Hongerlopers' en het 'Dichterskwartier' op stilistisch gevormde lezenaars onthuld in de wijk Dichterskwartier te Harderwijk.  
In maart 2010 werd hij voor de tweede maal Stadsdichter van Harderwijk. Hij was dit ook al van 3 januari 2007 tot 3 januari 2009. Op de Nationale Gedichtendag 29 januari 2009 werd hem door de burgemeester van Harderwijk de erespeld van de stad voor jarenlange inzet en verdiensten op het gebied van de Literatuur In Harderwijk en daarbuiten.  opgespeld.
Eerder al in 1994 ontving hij de Kultingprijs Harderwijk.

Zie voor meer informatie de site: www.michelmartinus.nl